Een schrijftolk ondersteunt de communicatie tussen mensen met en zonder een gehoorverlies, door de gesproken taal leesbaar te maken.
Richard van Royen van Letterval werkt sinds 2005 als schrijftolk. Hij zorgt als het ware voor rechtstreekse ondertiteling ter plaatse, maar dit kan tegenwoordig ook op afstand.
Hij gebruikt hierbij een speciaal toetsenbord: de Velotype PRO. Op dit systeem wordt in lettergrepen getypt. Dus meerdere toetsen worden tegelijk ingetoetst waarna de tekst simultaan op een beeldscherm verschijnt. Zo kan iemand dus direct meelezen met wat er gezegd wordt. In onderstaande video wordt een beeld geschetst van hoe dit in zijn werk gaat (deze video heeft geen audio).
Situaties waarbij de schrijftolk kan worden ingezet, zijn eigenlijk alle communicatieve privé-, werk- of onderwijssituaties, zoals een gesprek met een arts, een familiebijeenkomst, lezing, kerkdienst, college, cursusbijeenkomst of een werkoverleg.
Heeft u een gehoorverlies van 35 decibel of meer? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een tolkvoorziening bij de overheid. Voor de privé-, werk en onderwijssituaties vraagt u deze tolkvoorziening aan bij UWV. Als deze tolkvoorziening is toegekend, kunt u tolken aanvragen. Tolkcontact is de organisatie die zich bezighoudt met de voorlichting over de tolkvoorziening en de bemiddeling van tolkaanvragen voor schrijftolken en tolken gebarentaal. Maar u kunt ook zelf een schrijftolk benaderen. De contactgegevens van alle schrijftolken in Nederland staan in het register van Stichting RTGS. Richard staat daar geregistreerd onder nummer 319.
Meer informatie over het beroep staat ook weergegeven op de site van de Nederlandse Schrijftolken Vereniging (NSV). De taakomschrijving van een schrijftolk staat geschreven in het Beroepsprofiel Schrijftolk. Een schrijftolk is gehouden aan de Beroepscode Schrijftolk. De tweejarige associate degree-opleiding schrijftolk wordt verzorgd door Hogeschool Utrecht.

Neem contact op voor meer informatie of een schrijftolkaanvraag.